Absoluuttinen Nollapiste -keskustelualue

  • Et ole kirjautunut käyttäjäksi.

#1 29.10.2007 0:26

toby
yhtyeen jäsen
Nimi: Tomi Krutsin
Paikkakunta: Tampere

iiristä ulkoiluttamassa eli kiertuemuistiinpanoja

Tavastia 24.10.

Puhelin on taas tällä viikolla soinut. Aamu ei tee poikkeusta. Kuka, mistä, milloin ja miksi. Aki on ilmoittanut jo viime treeneissä, että tulee tänään junalla perässä. Matkaan lähtevät siis Mie, Tommi, Seppäsen Erkki ja Palsan Tomi, joka eilissäpäivänä soitteli kyydistä. Erkki on ollut parissa treeneissä vetämässä linjojaan ja tulee tänään esiintymään Helsingissä.

Auton haettuani nappaan Tommin kotoa. Onneksi Aki tulee roudaamaan. Erkkikin saapuu hetken päästä, joten lastaus sujuu näppärästi. Vaille yhden lähdemme Helsinkiä kohden ja siinä vaiheessa huomaan, että Palsankin piti tulla. Pikainen soitto varmistaa ettei hän pääsekään. Hyvä, säästytäänpä mutkalta. Kaikki aika mikä säästyy on plussaa perillä, luulen.

Matkalla ollaan näin aikaisin koska kaikista keikkapaikoista uudelle kattauksellemme tuli ensimmäiseksi Tavastia. Kunnon soundcheck ei olisi pahasta. Kun nyt luuritkin hakkaa muutamassa biisissä sekvenssiä. Ja tietenkin matkalla on pysähdyttävä Hämeenlinnassa hakemassa KUMUt huollosta. Bassariin on tehty kylkeen reikä. Kuinkahan se toimii? Matkalta napattu lounas sisältää hampurilaisia ja sushia.

Saavumme Tavastian eteen juuri sovittuun aikaan klo 16.14. Paikalla ovat Janne ja Make. Jykyläkin on jossain lähellä palaverissa ja pitäisi saapua pian. Nopea sisäänroudaus, jonka aikana Aakekin saapuu. Tommi ottaa taksin alleen Ylelle, Extra Large-ohjelmaan. Hetken aikaa lojumista ja tyhjän jauhamista kunnes menemme Aaken kanssa Ilveksen puolelle Seiska-lehden haastatteluun. Mehän annamme haastattelun mihin vain jos puhutaan musasta. Jälleen yksi harha tulee kumottua. Toimittaja on silminnähden innostunut. Ja Raahesta.

Haastiksen jälkeen alan kasata rumpuja. Jykylä on rakentanut kiertueen valot, näyttää komeelta. Hän toivoo että soitan lattiatasolla. On visuaalisesti parempi ratkaisu. Mielestäni muutenkin. Rumpuraiseri veks ja kamat lavalle. Aikaa kuluu ennen kuin pääsemme kokeilemaan yhdessä. Se tapahtuu klo 20.30. Jos ollaan soittajien kotikaupungeissa, aikaa menee kaikenlaiseen. Kun ollaan tien päällä, ei ole muuta tekemistä kuin keikka, joten kaikki sujuu nopeammin. Checkissä on katastrofin ainekset. Muisti pätkii ja lavasoundi ei tunnu asettuvan. Lumouksen kertsissä Tommi vetää pokkana Erkin linjaa vaikka Aaken kanssa huudamme huomautuksia. Vasta kun biisi pannaan poikki hän huomaa erheen. Ilmassa on jännitystä kuin Nimi muutettu-kiertueen ensimmäisellä keikalla. Klikkiraidan kanssa vedän sokkona. Jos monitorit säätää luurien kanssa toimiviksi, ilman niitä tuuttaa ihan liikaa. Hyvä tästä tulee...

Tommi on saanut tänään "Korvot" postissa ja luen saamastani paskalla istuessa ensimmäisen luvun. Hyvänlaista. Ja murre kohillaan. Toisin kuin eteläsuomalaisten pohjoisen kuvauksissa: "jo vain jou´ikhi thaphamhaan...". Keikka sovitaan alkamaan 22.30 kunnes Jykylältä tulee tekstari, että aloitus viivästyy koska on hakemassa jotain valorompetta varastolta. Jännitys tihenee entisestään. Levy-yhtiön Rikala on saapunut jossain vaiheessa ja kertoo levyn listasijoituksen. Ihan kohillaan tällaisena levysyksynä. "Ei ois kannattanu tehä levyä", sanoo Janne kuullessaan sijoituksen. Kaameaa yleistä sekoilua siihen asti kunnes Aaken alkunauha pyörähtää käyntiin...

Keikka toimii. Kun kaksi ensimmäistä biisiä on ohi, loppu on rentoa. Myös yleisön jännitys helpottaa loppupuolella. Taputus-provosointia on ehkä liikaa, mutta kummasti se tehoaa. "Pidän maastanne" -biisissä jopa vakavat progehemmot ja kirjallisuudenopiskelijat innostuvat. Setin neljänneksi viimeisen biisin jälkeen heikottaa. Flunssan jälkeen mättäminen vaatii veronsa. Poistun hetkeksi takahuoneeseen hengittämään. Luulen myös että seuraava biisi on "Puhelin mutta ei luontoa",  joten paluu tapahtuu vasta kun tajuan että lavalla on hiljaista. Onneksi Duo Boys hoitaa odottamattoman tilanteen. Kaksi encoreparia, kiitos ja hyvää yötä.

Rutistuksen jälkeen on taasen takahuoneeseen pyrkijöitä. Tällä kertaa kukaan ei pääse sisään kymmeneen minuuttiin. Hyvä niin. Myöhemmin silmälasipäinen "Matkis" Halme istuu tuttuun tapaansa yhdellä penkeistä ja kysyy olutta. Ensimmäinen päivä rillihomona. Lohdutan kertomalla että sain ensimmäiseni ekaluokalla. Pelottaa kuulema nähdä niin hyvin. Kun puhe osuu uuteen levyyn, Markku paljastaa arvostelleensa juuri iiriksen seuraavaan Rumbaan kolmen tähden arvoiseksi. Keskustelemme hetken aiheesta. Emme päädy lopputulokseen. Arvosteluja ja mielipiteitä on tullut muutenkin paljon viime päivinä. Harva osuu kritiikissään. Koira elää hajujen maailmassa ja ihminen mielikuvien. Niin se menee. Mutta viihdyttäviä ne ovat.

Kamat kasataan kun suurin osa jengistä on poistunut. Auton lastaus sujuu hyvin lukuunottamatta uuden järjestyksen pohdintaa (valokamat lähtevät mukaan) ja erästä juoppoa joka yrittää selkeästi napata jotain kanitettavaa mukaansa. N. klo 2.20 Mie, Aki, Seppänen ja Jykylä starttaamme kohti Tamperetta. Tommi jää huomiseksi messuille skenettään...

Taju lähtee jossain kehä kolmosen kohdalla.

Jälkikäteen muokannut toby (29.10.2007 23:15)

Kirjautunut ulos

 

#2 2.11.2007 19:24

ag
yhtyeen jäsen
Nimi: Aake Otsala
Paikkakunta: iknislleh

Re: iiristä ulkoiluttamassa eli kiertuemuistiinpanoja

01112007 - 02112007 Oulu  - Kuopio.


TOMI: Rintaan pistää. Kello on 12.41. Ohitamme Kempeleen kiertoliittymän. "Meidän pakussa on oma planeetta, jutut ja muu." Eilinen keikka oli jälleen soundcheckin kauheudesta huolimatta rautaa. Ja se että soittaessa on ajoittain pihalla, tuo mukavan jännitteen esitykseen. Mie tykkään. Sen sijaan aikaisesta herätyksestä johtuva univaje, jota en käytännöllisestä suunnitelmasta huolimatta saanut täytettyä, verotti voimia lavalla. Onneksi vasta bonusbiiseissä. Tänään ei kuulema tehdä checkia, koska Ismo on ilmeiseti roudannut teholle kaikki sydänmonitoritkin, joten voin olla hetken pötköllään hotellilla.

AAKE: mie ainakin oon ihan pihalla. siis hukassa. keikalla on noi uudet laitteet ja kaikki. epävarmuusasioita on paljon. turvalliset vanhat tavat hittoon ja uutta kehiin. hämmennän... entä sit jos soittaa päin helevettiä... ja just siks reissussa on kivaa... paitsi nää perskuleen matkat... tällä reissulla ei oo kunnon soundcheckkejä.

TOMMI: Tuhon tie on se, että kun ei ehdi nukkua, on pakko ottaa snapsia jaksaakseen. Kellon mukaan. Ruumis menee ketoositilaan. On se viheliäinen saatana ettei ennätä tsekkiä tehä. Mie tykkään näistä siirtymistäkin, vaikka autossa on ahdasta. Suomi on mutkainen, autio maa. Uudet biisit on kovia. Olemme Piippolassa. Kun Petsamo kuului Suomelle, keskipiste sijaitsi hiukan muualla. Tämä on tällaista. Iisalmi 99. Outoa että sillä on ruottinkielinenkin nimi.  Oulussa oli yksi kuulija enemmän kuin Tavastialla, liput kolme euroa vähemmän. Kirjoitin: "pyyhin tekstiä", sitten pyyhin sen. Nähtävästi aika työntää läppäri Hastighetin syliin...

TOMI: Perseen pelko on perseen alku...no niin. Sekoilin aamusella Musiikki-Kullasilla niin että hävetti, mutta juuri kuulin että Tommi oli samaan aikaan levypuolella hyökännyt pahaa aavistamattoman keski-ikäisen kylkeen ja tarjonnut jo valitun Dylan-kokoelman vaihtoehdoksi parilla lisäeurolla Bootleg-seriesia. Oli kaveri kuulema alkanut täriseen ja todennut että "ei kun mä ajattelin että tää ois hyvä läpileikkaus". Kyllä mie oisin poistunut jo kaupasta jos tuommonen röpi ois tullut kauppaamaan levyä vaikka kuulu edes henkilökuntaan.

TOMMI: Olen katos omaksunut papan elkeet: jututan myyjättäriä kuin ei olisi kiire muualle kuin kuntoutukseen. Eilen Tampere - Oulu -välillä ei kuunneltu mitään. Kuunneltiinpa: Nimi muutetun studiosessiokasettia. Master-ottoja demolauluilla joista puuttuu muutakin. Ja Aurinkoon oli tulossa synasoolo, saundia haettiin kauan.

JANNE: Eilen autopuheet kääntyivät jostain syystä räppiin. Tomi kertoi että hänen mielestään Eminemin "Stan" oli ilmestyessään vakuuttava biisi. Joku kriitikko oli kuulemma verrannut Eminemiä tarinankertojana Bob Dylaniin. Sen enempää vertailematta Eminemin ja Dylanin lyyrisiä kykyjä, totesin vain että Eminemillä on ainakin paremmat taustat kuin Dylanilla.
    Sitten Tommi hehkutti Dylanin säveltäjänkykyjä. Sanoin sille, että kyllä Dylanin hommissa kysymys on lyriikasta ja sanallisesta viestinnästä enemmän kuin pelkästään musiikillisista sävellyksistä. Tommi sanoi siihen että en tajua musiikista mitään. Voi helevetti, kyllä mun mielestä joku "Like a rolling stone" olisi pelkkänä instrumentaalina kelpuutettu enintään hippiuskottavaksi mainosmusiikiksi. Ehkä en vaan tajua.

AAKE: etupenkillä istuvia häiritsevät nuo ärsyttävät agressiiviset kääntyjät... ja eilen ei kuunneltu mitään ko ensin piti haukkua koko muu maailma. se ottaa tämmöisen keskipitkän keikkatauon jälkeen noin 3-4 tuntia... "lunttilaput 2007"-kiertue jatkukoon tänään kuopiossa ilman soundcheckkiä. alkumatkasta soittimess pyöri four tetin dj kicks. räppipätkät skipattiin surutta. "no more rap!". siedätyshoito ei siis toimi. muistoista kömpii vissiin noita noin satakiloisia mörköjä. siis hare toi bongot yhdysvaltoihin hameensa alla ja räpin siemenet vesimelonin sisällä. nyt skippaillaan läpi harvest records anthology 1969-1974 -kompilaatiota.

AKi: "Näin tää vaan menee 2007"

.

Kirjautunut ulos

 

#3 13.11.2007 17:45

Liimis
yhtyeen jäsen
Nimi: Tommi Liimatta

Re: iiristä ulkoiluttamassa eli kiertuemuistiinpanoja

Kuopio, Henry´s Pub 2.11.07 perjantai

Perillä ei ollut mitään tehtävissä. Henkan lavalla oli Teho Majamäen rantasaunan kokoinen tingeltangel-kehikko ja Ismon kokoonkäärittävä pystypiano. Duo ja kolme teknikkoa kulki käsittääkseni kahdella autolla.
Eli saisimme tehdä vain linjatsekin - yleisön edessä juuri ennen keikkaa. Sisäänroudaus tapahtuisi tarkasti ajoittaen iltaysin jälkeen, niin että Ismo Teholla on juuri lopettanut ja hissi on vielä vain meidän käytössämme.
Hotelli Atlakseen kirjautuminen, nopea sauna ja tunnin uni, ulos hotellista, bändiruoka. Kun pyysimme vielä lähtökahvit, tarjoilija vinoili: eikö Henkka anna? Paikka ei suinkaan ollut vielä täysi, emmekä me asuiltamme tai käytökseltämme (noh...) räikeänä läikkänä erottuneet. Mutta poistuimme liukkaasti Henkkaan. Siinä roudatessa Tomi todisti tappelun: nainen potki korkkareilla maassa makaavaa miestä päähän.
No niin, kanavissa tai monitorikanavien kytkennöissä oli jotain häikkää ja keikan alussa puutteellinen tsekki kostautui: monitorissani oli saatanasti minua ja koneita. Kesti muutaman biisin saada kuuntelu kuntoon.
90-luvulla halusin omaa laulua runsaasti monitoriin. En tajunnut silloin että se kannustaa laulamaan liian hiljaa ja ponnettomasti.
Henkkaan on rakennettu tupakkakoppi. Sinne oli jatkuva jono, jota järkkäri valvoi. 7 neliön kopissa saa olla vain 7 polttajaa kerrallaan. Bändissä on puolet savuttomia, joten heitä ei Tapaus Hyssälä liikuta.
Keikka oli tavanomaisen hyvä, keikanjälkeinen touhu sitä tavallista: ensin lavalta pikkuroju pois, sitten isompi, sitten välihuikkaa ja lörpöttelyä. Muilla bändeillä on spriitussit muassa, meidän käsistä ei vuosien mennen ole monta tägiä seinille joutunut. Tulee takahuonetaidetta katsellessa Jerkusen takakannen Aistimies mieleen: ääreiskasvu, varsinkin sukuelinten.
Väsytti, menin Aaken kanssa suoraan hotelliin, osa jonotti grillille. Tomi kertoi Opel-lippiksisen vouhottaneen jonossa "vittu kun ois perhosveitsi niin..." ja vatkanneen rannetta kiivaasti. Hän oli saanut pidellä kaverinsa japanilaista miekkaa, jolloin oli tullut "semmonen outo tunne".
Olo tuntui kipiältä. Olinko juonut oireilevan Jannen kanssa samasta lasista? Tai sitten puutteellinen vaatetus tuulisilla takapihoilla jälkihiessä aiheutti kylmetyksen.

Jälkikäteen muokannut Liimis (13.11.2007 17:57)

Kirjautunut ulos

 

#4 13.11.2007 18:49

Liimis
yhtyeen jäsen
Nimi: Tommi Liimatta

Re: iiristä ulkoiluttamassa eli kiertuemuistiinpanoja

Seinäjoki, Rytmikorjaamo 3.11.07 lauantai

Aamiainen kesti yhteentoista asti, tervehdimme asiaa ilolla. Tarjottavat oli paremmat kuin muissa hotelleissa - mainitsen runsaudenpulassa vain paistetut ryynimakkaraviipaleet, pekonin ja paistetut munat (yleensä on tarjolla vain kokkelia). Ravintoympyrä ehti käydä täyden kierroksen ja alkoi kiertyä jo spiraaliksi.
Janne oli yöpynyt hankituissa sukulaisissa ja oli tullut jo autolla Henrysin ovelle. Baarin lattia oli täynnä lasimurskaa ja Ismo Teholla -flyereita. Täytimme auton ja katsoimme Jannen saamaa Fonecta-printtiä. Lyhin reitti Kuopiosta Seinäjoelle oli meille tuntematon. Onkohan reitillä hitaita pikkuteitä? Ehkä reittiopas yksioikoisesti lukee kilometrejä, piittaamatta onko välillä kärripolkuja...
Ja näinhän oli. Välille sattui yksityistie joka kyltin mukaan päättyi mutta ei päättynyt, kuoppaista metsäravia ja 2000 kg salliva silta, jota kulku omalla vastuulla. Soratien varrella tasaisin välein seisoi punaliivisiä hirvestäjiä räikät käsissä, letkan viimeinen luki jotain pornolehteä. Tai kukaties iiriksen arvostelua.
Kuopio - Jynkkä - Rytky - Kivikylä - Hamula - Kurkela... Jossainkin täällä Sami J. Anteroinen soitti Tomille. Hän ei ollut löytänyt iiristä Anttilasta. Muistin sitten ettei Lahden Anttiloissakaan levyä kuulemma ollut. Aake tiesi ettei Makkaratalonkaan Anttilassa. Outoa, outoa... Huputimme Carilloa lämmikkeeksi ja lähetimme muutaman tekstiviestin. Luovutimme metsätaipaleella välikuset ja luettelimme moottorikelkkaonnettomuuksissa kuolleita tuttujamme.
Viitasaari, Kyyjärvi (Nopolapop, heinäkuu '94...) - Seinäjoki. 312,1 km.
Rytmikorjaamosta näyttäisi olevan Pohjanmaan Tavastiaksi. Auton saa ajettua sisään (ramppi voi pakkasilla olla liukas) ja tekniikka on riittävä sekä ylläpidetty. CMX lopetti äänentarkistuksensa ja poistui hotelliin, me kasasimme kamat Peipon rumpujen eteen. Tämä keikkamme kuvattiin kahdella (vai kolmella?) kameralla. Sen vuoksi jouduimme muistelemaan biisien oikeat nimet, jotta he voivat liittää ne videoon. Muutenkin on sovittu ettei enää puhuta "All for 80'sistä" vaan "Puhelimesta".
Emme ehtineet käydä kirjautumassa hotelliin emmekä syömässä. Se oli huono homma, onneksi takahuoneessa oli runsaat leipätarpeet, pientä suolaa ja hedelmää.
Aloitimme kello 22. "Olen pahoillanin" aikana kävin takahuoneessa kuten pirtaan sopii, CMX oli jossain välissä saapunut.
Kuvausryhmälle ilmoitetuista encoreista ehdimme vetää vain ensimmäisen. Mainittakoon, että talon tekniikasta huolehti SuljettuLive! -kiertueen loppupään miksannut Sami Jormanainen.
Lavan puhdistukseen meni noin kahdeksan minuuttia. CMX pääsi alkamaan 23:40. Kovin vaikea setti, ei helpommalta kuulostanut lavan viereltäkään. Hengähdyspaikkaa ei jytinän seassa kuulostanut olevan, enkä nyt tarkoita hittejä. Ja meitä syyttivät progemiehiksi...
Keikan jälkeen Rasio uhkasi muuttaa Lappiin.
Hotellin aulabaari oli vielä auki kun saimme huoneet. Tomi harkitsi Pina Coladaa mutta suostui sitten minttu-Fernettiin. Vielä yömmällä katsoimme huoneessa läppäriltä pätkän '74 Mahavishnu Orchestra -DVD:tä, mutta ei siihen mielentilaan oikein iskenyt tuollainen dhammapada-tykitys: mitä kiivaampi soolo, sitä äkempää chakrat puhdistuu.

Paluu Tampereelle, loput Helsinkiin, 4.11.07 sunnuntai

Nokka oli tukossa (tuhkis oli jäänyt yöpöydälle), asiaa ei parantanut naftankatku. Moottorin suutin falskaa tms. Jo Simerockin reissulla kuski alkoi hallusinoida viimeistään Vaskikellojen kohdalla.
Kamat Rytmikorjaamosta autoon, autosta Tampereen kämpälle. Kolme päivää ja vajaat 1200 kilometriä, univajeen lisäksi vilustumisen alku, joka vei voimat seuraavilta arkipäiviltä.

Kirjautunut ulos

 

#5 15.11.2007 0:15

toby
yhtyeen jäsen
Nimi: Tomi Krutsin
Paikkakunta: Tampere

Re: iiristä ulkoiluttamassa eli kiertuemuistiinpanoja

Mikkeli, Naisvuoritalo 9.11. perjantai

NYT-liitteen arvostelu tuli. Taas näitä "itken ja runkkaan Suljetun ja Nimi Muutetun kanssa" -arvioita, joita on saatu lukea jo muutama. Eli Koskaan Et Sa Muuttua Saa. Oishan se vitun synkkää jos oltais taas pukattu "teemalevy".
Hain auton ja Tommin puoliltapäivin. Tommi otti mukaan Juicen singleboxin, joten luvassa on hulvattomia hetkiä. Milloin timantin, milloin tragedian parissa. Aake, Make ja Janne tulevat Mikkeliin Aaken autolla. Joten roudauksessa olemme vain mie, Tommi ja Aki.
Jyväskylän jälkeen tulee pimeää. En muistanutkaan kuinka paha on ajaa pimeällä tihkusateessa. Valoista ei tunnu olevan mitään hyötyä. On ihme että elän. "Napoleonin mopo" on ehdottomasti sarjan paras.
Perillä klo 17.26. Ruokailu ja roudaus. Todella hieno paikka, vaan osaavatko ihmiset tulla vanhaan työväentaloon?
Biisilista alkaa muodostua. On sopivasti uutta, vanhaa, harvinaista. Setissä ei ole heikkoa kohtaa. Jos joku uskoo sellaisen löytävänsä, kyseessä on vain vaihtoehtoinen toteutus.
Takahuoneessa lisäykset biisilistaan ja olut, sauna, saunaolut,  jallutömäys ja lavalle.
Porukkaa on täyttämään takaosan pöydät. Tommi kertoo eturivin tarpeesta ja saamme eturivin. Muutama sähläys, mutta kokonaisuudessaan loistava puserrus. Yhtye on ajoittain kuin vuoden ´80 vaaleanvihreä Opel Record, Diesel. Kaksi encoresettiä.
Tänä viikonloppuna ei ole paitamyyjä mukana, joten hoidan sen itse. Nopea roudaus ja baarin kautta hotelliin nukkumaan. Ei kunnon Pina Coladaa tästäkään kaupungista.   


Jyväskylä, Lutakko 10.11 lauantai

Puhutaanko nyt sitten vanhoista vai hyvistä ajoista? Juicen "Kettusen Pekka ja Happosen Marja" -mainossingle on painajaismaisimpia levytyksiä, joita olen kuullut. Tommi osti sen levymessuilta muistaakseni ´95. Muistan ihmetelleeni jo silloin biisin tarinaa. Kun seuraavan kerran soitan levyjä, on ihan varma että tämä neliminuuttinen, hypnoottisen taustan päälle kerrottu kuvaus Joensuun Osuuskaupan baarista tulee setissä, sekä laulettuna, että instrumentaaliversiona.
Aaamulla heti herättyä menemme Akin ja Tommin kanssa aamusaunaan. Se on juuri niin kuiva kuin voi odottaa, jos kahden tunnin aikana on kaksi kävijää. Sen sijaan poreallas, josta näkee koko kaupungin, toimii aamulla loistavasti. Harmi ettemme tulleet tuntia aikaisemmin. Aamiaisella Maken lautaselliset oikeuttavat tämän kiertueen Herra Pekoni -titteliin.   
Make menee Aaken kyytiin ja Janne hyppää voittajien autoon. Pikaiset kahvit Kangasniemellä. Ostan kaksi pillimehua. En juo niitä. Saavumme Jyväskylään kahden pintaan ja pudotamme Akin Matkakeskuksella, koska hän menee tapaamaan siskoaan. Päätämme Tommin ja Jannen kanssa istahtaa keskustan kuppilaan hetkeksi kunnes pääsemme sisälle Lutakkoon. Lauantaipäivänä isolla autolla keskustassa ei ole hyvä juttu. Niinpä pyörittelen aikani paikkaa etsien kunnes Lutakosta tulee soitto, että sisään pääsee jo.
Lutakko on kiva paikka. Saundi on kärsinyt rempan jälkeen, mutta eipähän tarvitse enää juosta jengin läpi kuselle ennen vetoa. Ja saunakin on rakennettu, ihanaa. Soundcheck menee mallikkaasti, vain hieman huokaillen. Paikan mikit ovat eilisen teurastusillan jälkeen veriset. Myös lavalle jätetyissä
biisilistoissa on verta. Kyllä jotkut jaksavat, ellei kyseessä ollut sitten onnettomuus. Bändien nimien perusteella veikkaisin ensimmäistä.
Ruoat ja saunaan. Suihkussa muistelemme Ringa Ropon Rexona-mainosta ja tietenkin teemme siitä oman version. Video tallentaa myös suihkunraikkaat historian suurmiehet. Yritän paapia hetken ennen illan koitosta, mutta pääsen korkeintaan kaikenkuulevaan horrokseen, joten annan periksi puolen tunnin päästä.
Hieman yli yhdentoista miehet jallulla iskuun ja lavalle. Kaikki kärsivät huonosta lavasaundista ja välispiikkikommunikointi jää vähälle kun Tommi ei kuule minua. Musiikki kuitenkin toimii ja palaamme pariin otteeseen.
Make tulee kertomaan pian keikan jälkeen takahuoneeseen, että paita kävisi kaupaksi. Otan jallun ja juoksen tiskille. Muutama paidan- ja sananvaihto. Joku pikkutakki jää haistelemaan ilmaa josko mieleen juolahtaisi joku nasevuus bändin jäsenelle, mutta jähmetyttyään poistuu vähin äänin. Ihan rennosti vaan.
Kamat päätetään purkaa jo nyt illalla vaikka olemmekin yön talossa. Kietaisen parit leivät nassuun ja kömmin yläkerran huoneeseen. Ehdotan Seinäjoen DVD-tallenteen katselua, mutta nukahdan ennen kuin se pyörähtää käyntiin.

11.11. sunnuntai

Aamulla ysiltä ylös, alas aamiaiselle ja auto kohti Tamperetta, jossa on ensimmäiset Hospital trion (Mie, Make ja Janne) treenit kahteen vuoteen. Ja aivan kuin taukoa ei olisi ollutkaan...

Jälkikäteen muokannut toby (15.11.2007 0:24)

Kirjautunut ulos

 

#6 16.12.2007 17:02

Liimis
yhtyeen jäsen
Nimi: Tommi Liimatta

Re: iiristä ulkoiluttamassa eli kiertuemuistiinpanoja

Tampere, Ylioppilasteatteri 12.12. keskiviikko

Kun aloimme äänittää Seitsemättä sinettiä YT:n tiloissa kesällä 2003, lupasimme että teemme siellä keikan kun sopiva aika koittaa. Se oli nyt, yli neljä vuotta myöhemmin.

Tomi nouti paikalle PA:n Akun Tehtaalta puoliltapäivin ja karkasi sitten velvollisuuksiinsa, palaten vasta seitsemältä, jolloin paikka oli jo auki. Soundcheck silminnäkijöiden läsnä ei ole kauneinta mitä mies voi housut jalassa tehdä, mutta minkäs voi. Ylianttila ja Jykylä saivat äänen ja valon hyvään sopusointuun. Tiskin liitännöissä oli kyllä setvimistä. Aake oli siirtänyt osan konetaustojen raidoista läppäriä kuormittamasta (ettei kone kaadu) oliko-se-nyt kovalevyltä muistitikulle vai päinvastoin.
Vasta tällä keikalla tajusin miksi Make käyttää laulussa geittiä. Niin hyvin olen tekniikasta perillä.

Kotikaupungin keikkapäivä on kiireinen, vaikka ajamista ei ole. Johtuu siitä, että kukin mähöää viimeiseen asti kämpillä. Vieraassa kaupungissa ei kukaan pääse livahtamaan omille asioille. Mitä nyt soitinkauppaan, Alkoon ja apteekkiin. Museoita emme kierrä. Rähtävyys on nähtävyys, jonka näkee niin soosissa ettei se kiinnosta.

Meitä ennen esiintyi improryhmä Snorkkeli, mutta en kutsuisi sitä lämppäriksi. Improvisointia ei ollut ainakaan soitossa, tyylilajin valitsi yleisö. Grindcore ei kuulemma taittunut. Nyhjää tyhjästä -tyyliin yleisö syötti sanoja joihin laulajat tarttuivat. Freestyle on ankara laji, se ei anna anteeksi miettimistaukoja eikä lauseen toistamista, ei mitään ajanpeluulta vaikuttavaa.

Takahuoneessa vaatteenvaihto, biisijärjestyksestä kinastelu, biisilistan kirjoittaminen, grogien kilistely ja toivotukset.
Keikka oli eräiden mielestä YO:takin parempi ja meistäkin onnistunut. Kontakti yleisöön oli hankala, koska tuopintuontikiellon takia katsojat pysyttelivät anniskelutasanteella. Emme saaneet eturiviä emmekä nähneet kauemmas. Tyynyn kääntöpuoli on kuultu kiertueen joka keikalla ja tänään vedettiin Sinetiltä myös Täytyy muistaa. Kirjoitin sen tekstin Tomin kanssa YT:n keittiössä hetkeä ennen kuin lauloin biisin levylle. Keittiön tiskipöytään ilmestyneet kahvikasvot taas pääsivät kanteen.

Keikasta ei ilmoitettu vaikkapa Tamperelaisessa eikä porukkaa ollut mahdottomasti. Istumapaikat rajoittuivat pariin sohvaan ja nojatuoliin. Akustiikka kuitenkin toimi, henkilökunta oli ystävällistä ja apukantajia saapuvilla. Täytimme auton, se on aamun huolista pois. Markon ehdotuksesta kävimme Klubilla Janne kolmantena. Psykologinen jekku oli poistua sieltä vartti ennen valomerkkiä: olemme järkeviä ja tunnemme rajamme.
Grillin kautta meille. Mitäpä pussilakanoista kun uni jää kuitenkin neljään tuntiin, murahti Hast.

Kirjautunut ulos

 

#7 17.12.2007 12:15

Liimis
yhtyeen jäsen
Nimi: Tommi Liimatta

Re: iiristä ulkoiluttamassa eli kiertuemuistiinpanoja

Kemi, Bar Koodi 13.12. torstai

Lucian päivä huomioitiin näyttävästi kun asuin Jeppiksessä. Paras lukemani Lucia-kuvaus on Kihlmanin Varo, autuaassa! - tietysti äijä sohi suomenruotsalaisuutta sitä myöten.
Meidän matkamme pimeään ei ollut Lucia valoa tuomassa. Markelle ei maistunut kuin tarjoamani kahvi. Hasti on alkanut käyttää kahvissaan sokeria että jaksaapi. Laihdutusvinkkini on sokerikahvi sätkällä: eipä tunnu nälkä. Perspuolena asiassa on kelmeä iho ja mustat hampaat. Vielä päivän mittaan hanavesiryyppyjä baarista varastetusta tuopista tuolloin tällöin, niin ei ainakaan vanhuksien riesa puhkea, nimittäin munuaisten ulvonta ja ulosteen kivettyminen.

Olimme karkeasti 20 minuuttia myöhässä. Yöllä oli sovittu YT:n eteen 08:50, tulimme 09:10. Aki oli tullut ajoissa, auton avaimet oli tietysti jollain toisella. Jykylällä nukkunut Aake jätti autonsa reenikämpän pihalle. Kymmentä käytiin kun pääsimme Jyväskylän tielle. Latasin makasiiniin Stax-kokoelman ja Judee Sillin tuotannon. Emme kuitenkaan kuunnelleet edes radiota. Puhuimme tulevista bisneskuvioista ja jotenkin päästiin taas Tulenkantajiin. Sen remmin touhuista saisi Törkytehdas-tyyppisen kirjan jossa kukin puhuu ristiin.

ABC-ketju on nitistänyt ympäriltään kodikkaat taukopaikat. Niinpä taas Keljolla pysähdyimme, saatana. Liiaksi paussi venyikin kun osa vasta silloin nautti aamiaisen. Dr Pepper ei enää maistu samalta kuin Haaparannalta haetussa tölkissä 1995, mutta annoin mennä, kun ei aamusella kehdannut ööliä rasauttaa.

Tulee kuulemma säilymään neljä vuodenaikaa, mutta niiden rajat siirtyvät. Marraskuuta jatkuu tammikuulle. Musta maa vie mehut, työtehon laskiessa Suomi kääntyy laskuun. Sielläpä Suomenselkää lähestyessä suotta kaivoin kirjan esiin (Asko Sahlbergin Siunaus) kun meni tihrustamiseksi. Päivä on lyhyt kuin penis.

Tupos, jälleen ABC. Ranskanperunat tarjoiltiin suolaamattomina, kyljessä seurasi suolapussi: piilovalistusta. Tomi setvi autonkorjausasiaa bluetoothin mahdollistaessa hampurilaisen käsittelyn molemmin käsin. Hommasin muutaman tölkin ja odottelin koska toimittaja soittaa Ennala-kirjasta haastatellakseen. Hän soitti viideltä ja puhelu kesti 32 minuuttia. Ei voi puhua "kootuista", jos kirjaani mahtui 2 % Ennalan jutuista.

Bar Koodin edessä Valtakadulla kuudelta. Kas vain: viereinen vihreä puurakennus on se jonka pihalla isäni oppi ajamaan pyörällä. Tosin vain ympyrää. Lankkuaidan yli katsottuna piha ei vaikuta NIIN pieneltä, mutta ehkä pihan perällä oli 50-luvulla joku liiteri joka on sittemmin purettu.

Koodi sijaitsee katutasossa, roudaus oli helppo ja nopea. Paikalla ei kauan tekniikkavastaava pyörinyt eikä Make saanut tietää yhden kanavista olevan sökö. Vedimme spagetin mikeistä kaukokaapeliin. Tomi ja Akiko vai Janne antoivat radiohaastattelun. Tomi teippasi taustakankaan ja somisti paitamyyntinurkan kebab-letkua myöten. Ai-ai. Baari aukesi jo silloin kun tulimme eli toistui tsekkaus asiakkaiden nähden. Tupakkakopissa horjui istuallaan mies, joka sadatteli heti kun urku ulvahti tai basari kumahti. Lopulta hän tepasteli tiehensä.
Tsekki oli lopetettava kello 21 kahdesta syystä: Koodissa alkaa tietovisa ja Hullu Pohjolassa loppuu ruokailu.

Syötyä Tomi hoiti majoituskysymyksen. Yövyntä ei tapahtunut Merihovissa mutta sieltä saatiin avaimet. Yöpaikan vessoissa haisi home. Mutta 1998 haisi paska: Aki yhytti ovi auki rapovan japanilaisen, joka hymyillen pahoitteli: "haise pahale." (Vessoja on siis yksi per kaksi huonetta.)
Biisilistaan ei ollut muuta tekoa kuin Pidän maastanne siirrettiin loppuun ja eilinen bonus Täytyy muistaa lensi vittuun. Lepäsimme puoli tuntia eli emme levänneet: katsoimme raakanauhoja kiertueelta ja nautimme virkistävän kantavierteen.

Porukkaa valui hitaasti sisään. Pöydät täyttyivät kohta, jokunen seisoi kun aloimme 23:30. Jannella oli tsekissä ollut itsensäkuulemisongelma ja minä jouduin keikalla pyytämään laulua lisää. Olin pöljä jättänyt tekemättä biisilistan, luotin Akiin mutta hän sijoittikin listan minulta piiloon. Neljännessä biisissä Aake länttäsi omansa monitoriini josta kumpikin näimme.
Olen pahoillanin aikana kävin tupakkakopissa. Siellä natiivi ilmoitti biisitoiveen: Eräät tulevat juosten. Kerroin ettei sitä olla heinäkuun jälkeen menty, mutta voinhan ehdottaa.
Kuopiossa esitimme Rarmoksen, kun tyttölapsella oli syntymäpäivä ja sellaista lahjaa hän vailla. (Mutta eipä kannata toivoa biisiä, jota olemme soittaneet viimeksi 90-luvulla. Näin on nänninpäät.)

Ensimmäinen encoresetti oli täydellisyyttä: Lumous ja Savu. Kun meidät vaadittiin takaisin toistamiseen, vedimme sitten Eräät tulevat juosten. Pientä ruostetta joka lähti puhaltamalla. Marko oli varautunut Iirikseen joka nyt jäi soittamatta.

Takahuone, kamainpurku. Mies oli iloinen toiveensa toteuttamisesta. Hänen ja Impaled Nazarenen kitaristin kanssa lähdimme kaikin Next Bariin jonka nimeä tai sijaintia en muista. Akilla ja Tomilla tavanmukainen PC, minulla MF, muilla olut.
Ja nukkumaan. Touhu josta saimme nauttia taas neljä tuntia. Huominen siirtymä onneksi vain satakunta kilometriä: Rovaniemi.

Kirjautunut ulos

 

#8 17.12.2007 13:55

Liimis
yhtyeen jäsen
Nimi: Tommi Liimatta

Re: iiristä ulkoiluttamassa eli kiertuemuistiinpanoja

Rovaniemi, Café Tivoli 14.12. perjantai

Herätys oli vaikea. Ei auttanut, repunsuu kiinni ja varmistus etten ole yösuihkun jälkeen viskonut alusvaatteita nurkkiin. Puhelin löytyi peiton mutkasta kuin unilelu.
Auton täyttö. Aamiainen oli nautittava myöhemmin matkalla. Janne pyöri Kemin keskustassa ja ajoi huoltamon ohi. (ABC-ketjusta vielä se, ettei Janne kerran saanut sieltä jakoavainta lainaksi: sellaista ei ollut. ABC:lla ei voi huoltaa autoa. Yhtä outoa kuin kaljakuppilan nimittäminen ravintolaksi.)

Ajoimme Tervolan Tervakuksaan. Paikka on tuttu lapsuudesta, isän serkku Mirja oli siellä töissä. Muut valitsivat pizzaa ja juuri kun olin maksamassa kahvia, keksin ottaa lounasbuffetin, jolloin en maksanut kahvista. Kermaperunaa, makkarakastiketta, häränfileetä, salaattia, maitoa.
Seisoin ulkona tupakalla, punertava valorantu madaltui lännessä. Siellä muutaman kilometrin päässä radiomasto, vielä eteenpäin Kuikero, Paasilinnojen nuoruuskoti, alue jonne Petsamon evakot osoitettiin, viljelymaaksi köyhä, keskellä ei mitään, varsinkin nyt. Liimatanperä, nykyinen Liimatantie, taas oikean olkapään takana Vanhaa Kemintietä seitsemän kilometriä kirkolta pohjoiseen.
Tokaluokan ympäristöopin kirjassa kysyttiin kotiseudun kauneinta paikkaa. Kirjoitin: Tervolan Kemijoki.
Ulos könköili korkeapipoisia setiä mäyräkoirat käsissään. Tällä korkeudella on lunta edes malliksi. Kohta kävelimme autolle ja kuski vaihtui.

Heräsin Kemintien Nesteellä. Auto tankattiin. Marko ehti tarita erään nuoruuden känniseikkailunsa ennen Tivolin pihaa. Tarinaan liittyi lastenhissi, klapikasa, verinen saunanseinä, Kloritin syövyttämät pitkät kalsarit, silmiin tuijottava orava ja oveen heittyvä örkkä.

Tuonosen Pepe ehti hätäisesti tervehtiä hakiessaan rumpuosia pikkujouluihin. Ei sitten illalla päässyt keikalle.
Tivoliin rakennetaan alkuviikkona tupakkakoppi ja sen on määrä jo viikonloppuna olla käytössä. Tänäpäiväinen Lordin keikka Lappi Areenalla on peruttu, oliko sitten 30 euroa liikaa eli ennakkomyynti vähäistä, tai sitten niillä on ihan oikeita elokuvakiireitä Englannissa.

Kello oli vasta 15, meillä oli rutkasti aikaa rakentaa valoja ja virittää ääntä. Onneksi oli, sillä Tivolin uuteen digitaalitiskiin piti tutustua manuaali kädessä. Apuna piuhatöissä oli mukava DJ-mies, Ari kai nimeltään, joka kitaranrakentajan varmuudella korjasi Telecasterin hölskyvän volumepotikan.
Oli aie käydä treffaamassa mummoa mutta aika ei sittenkään myöntänyt, nainen menee petiin kovin varhain.

Aki ja Tomi antoivat Roihu-lehdelle haastattelun. Asennetta lehdessä on, taitto toimii ja murteen viljely tuntuu mukavalta, mutta voisivat nyt herran tähden korjata yhdyssana- ym. virheet. Vaan ei ole kuulemma varaa palkata oikolukijaa. Jos ei tiimissä ole ketään huomauttamassa että Gallup ei ole Gallub, niin... ei kai sitten ole.

Jykylä oli valaisemassa Lordi-aukion näyteikkunaa ja tuli Tivoliin 20:n aikaan. Teimme jo lähtöä Mia Mariaan. Savuporo-ananas-aurajuusto. Rovakadun ja Ruokasenkadun kulmasta näimme häämöttävän Nelostien montun päälle rakennetun kauppakeskuksen. Voi ihime! Kai kauppa sitten kannattaa, hotellit on täynnä. Mutta keskustassa kello 20:30 oli yhtä hiljaista kuin meidän aikanamme. Katujen leveysvaikutelmaa lisää liukkaus, talojen mataluus ja räystäistä alkava musta taivas.

Tivolissa Jykylä oli ehtinyt koodata muutaman valotilanteen ja Tomi meni takahuoneeseen nukkumaan. Markon kanssa obligatoriselle oluelle Pahaan Kurkeen. Siellä jo Aki istui näyttelijäystävänsä Jarno Paitsion kanssa ja Mäxi. Ja Maikka. Muuten tuntemattomia naamoja, ja mikäs ihme se on. Jälkiähky: sinnepä poro- ja auranokareen väliin koetat sujutella sihijuomaa, vaikeasti meni alas.

Takahuoneeseen. Väkeä tunki hitaasti, soittoaika siirtyi 00:00:aan.
Ja sitten Ari pisti alkunauhan soimaan.
Yleisö pysytteli arasti puoliympyrässä metrien päässä lavasta, mutta kun Tungos on lavaste loppui, kaikki olivat pakkautuneet lavan eteen. Keikka oli Jalmarillion 2007 -kiertueen viimeinen. Kiertueen kaikki keikat olivat vähintään erinomaisia, siltä takahuoneessa tuntui.

Tuomo kävi tervehtimässä, oli käväissyt Norjassa. Kermaläpät tädin ja serkun kanssa. Totesimme Markon kanssa että Fanta-Carillo on erinomainen sekoitus. Lavan tyhjennys ja auton täyttö.

Yötä Tomin äidin luona Viirinkankaalla. Kävelimme hautausmaalla etsimässä Tomin ukin hautaa. Minulla on hänen kylpytakkinsa. Emme löytäneet hautaa.
En jotenkin kehdannut kusta hautausmaalle enkä kussut.
Ajo Rovaniemeltä Tampereelle (ja osa Helsinkiin) 15.12. lauantai

Lähtö Tivolin pihalta kymmeneltä. Kun Oulusta oli käännytty Jyväskylän puoleen ja ajettu Piippolan ohi, ennen Kärsämäkeä alkoi sumu joka jatkui.
Hirvensalmella Janne katsoi WC:n peiliin ja totesi: ylähuuli on rohtunut ryyppäämisestä.
Vaihtelimme kuskia. Autossa haisi Pectus, pipohiki ja ihminen, ei välttämättä tässä järjestyksessä.
Matka Tampereelle kesti roudauksineen 12 tuntia. Vuokra-auton mittariin tuli 1440 kilometriä.
En ollut alaselän jomotukselta saada kenkiä jalasta. Naamaan oli ilmestynyt läikikästä ihottumaa. Kolmessa yössä yhteensä 12 tuntia unta. Ei se nytkään heti tullut.

Jälkikäteen muokannut Liimis (17.12.2007 14:01)

Kirjautunut ulos

 

Keskustelualueen ns. alatunniste (footer)

Softana PunBB 1.2.19