Absoluuttinen Nollapiste -keskustelualue

  • Et ole kirjautunut käyttäjäksi.

#1 18.3.2014 23:08

Liimis
yhtyeen jäsen
Nimi: Tommi Liimatta

Ei ilmestynyt 20 vuotta

EI ILMESTYNYT 20 VUOTTA

Absoluuttisen Nollapisteen ensilevyn julkaisusta tulee 19.3. kuluneeksi 20 vuotta. Ei ilmestynyt -CD-EP:n kustansi tamperelainen Vinylmania-yhtiö, joka myös järjesti levymessuja ja julkaisi levynkeräilylehteä. Siihen mennessä Vinylmania oli julkaissut kaksi Charlies-uusintapainosta ja Jolly B. Gooden albumin.

"[Ohjelmamyyjä] Karppasen Jouko lienee ollut primus motorina, hän oli nähnyt bändin Rock SM -karsinnoissa", arvelee Vinylmaniaa tuolloin johtanut Kimmo Pekari. Myös kilpailutuomaristossa istunut Jukka "Demosetä" Junttila usutti Pekaria kiinnittämään yhtyeen.

"Roi-eksotiikka ja pojanjolppien positiivinen naiivius ja ehdottomuus... bändi tuntui ihan omalta heimoltaan. Se käsitteli musiikkia ja tekstiä jotenkin ajalle epätavallisen kevyesti. Silloin vielä rokki oli rokkia ja punkki punkkia ja mitä näitä nyt olikaan", Kimmo Pekari muistelee. "Musiikkityylien sekoittelu ja laatikosta ulkona oleminen oli uutta, kiinnostavaa ja hauskaa. Lisäksi etenkin Akin soitto teki aivan suunnattoman vaikutuksen."

Kuuden biisin EP toteutettiin Pekarin sanoin "kirjekurssimetodilla. Levy äänitettiin Rovaniemellä, me Tampereen miehet osallistuimme maksamalla studiolaskun. Päätimme Joukon kanssa antaa bändin tehdä ihan mitä sitä huvittaa."

Vaikka "Tampereen miehiä" ei voi syyttää liiasta puuttumisesta tuotantoprosessiin, yhdessä asiassa he olivat ehdottomia: levyllä on oltava se bändin toistaiseksi ainoa tunnettu biisi. "Pojat protestoivat, miksi pitää tehdä kaupallinen levy", Pekari huvittuu. "Kaikki nukkuu pois, sehän kuultiin jo teeveessä, kyllä yksi kerta riittää..."

Ei ilmestynyt -EP:n kataloginumero on VMY94002. 300 kappaleen ensipainoksen jokaisessa levyssä oli yksilöllinen, käsinmaalattu kansi. "Taustalla oli bändin Love Records/Wigwam -diggailu ja toive huikeista säästöistä painatuskustannuksissa, ja varma myyntimenestys", Pekari kertoo. "Molemmat toteutuivatkin, levy myytiin ilmestymispäivänään loppuun. Lisää kansia oli saatava äkkiä. Kantolan Petri teki Pagemakerillä logon, jonka kopioimme punaiselle paperille painoksen loppuerään toimiston kopiokoneella."

EP julkaistiin Vinylmania-levymessuilla, missä Absoluuttinen Nollapiste myös esiintyi. Jukka Väänänen kirjoitti Rumba-lehteen: "Johanna Savolaisen ensimmäinen löytö on Absoluuttisen nollapisteen kuuden biisin cd-levy (Vinylmanian oma julkaisu) hintaan 29 markkaa." Toimitusjohtaja Kimmo Pekarin mukaan Tampereen messuilla on myyntipöytiä yhteensä 157 metriä. (Keräilijät hartaina kaukaloiden äärellä: se löytyy!, Rumba 25.3.94.)

Levymessut ovat nyttemmin pienentyneet kooltaan ja Rumban jututtama opiskelija Savolainen tunnettu jo pitkään Vehkoona (toimittaja, mm. Aamulehti ja Long Play). Vinylmanian viimeiseksi levyjulkaisuksi oli jäävä VMY94003, lokakuussa 1994 ilmestynyt Neulainen Jerkunen.
Absoluuttisen Nollapisteen kahdestoista albumi Pisara ja lammas 2 ilmestyy keväällä 2014 (Diu Dau Records).

Kirjautunut ulos

 

Keskustelualueen ns. alatunniste (footer)

Softana PunBB 1.2.19